Ga jij graven en aan de slag met een machine? Dan ben je vast in aanraking gekomen met KLIC. Het is namelijk verplicht om een KLIC melding te maken als je hiermee aan de slag gaat. Het zorgt er namelijk voor, dat er schade voorkomen wordt aan kabels en leidingen. Maar wat is KLIC? Het staat voor: Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Het is al een aardige tijd actief en werkt met een handig systeem. Door middel van KLIC krijg je als bouwbedrijf informatie over kabels en leidingen waar je van plan bent te gaan graven.  

Ga voorbereid aan de slag 

De kans is groot dat je als bedrijf kabels en leidingen beschadigd als je van tevoren geen juiste research hebt gedaan. Als bouwbedrijf is het dan ook zeker verplicht om dit te onderzoeken voordat er begonnen wordt met graven. Als je dit niet doet, kun je bijvoorbeeld een gaslek veroorzaken. Dit is eigenlijk voor niemand wenselijk. Niet voor het bouwproject, maar ook zeker niet voor externe partijen. Je kunt dit soort situaties gemakkelijk voorkomen door het systeem van KLIC in te schakelen. Je kunt goed voorbereid aan de slag gaan met de bouwplannen, omdat je genoeg informatie krijgt over de locatie waar je gaat graven.  

Welke meldingen bestaan er? 

Ga jij aan de slag met KLIC? Dan is het handig om te weten dat er drie soorten meldingen zijn waar je rekening mee moet houden. Als eerste is de graafmelding relevant. Ga je echt aan de slag met graven? Dan kom je met deze melding in aanraking. Deze melding is 20 dagen geldig en hiermee krijg je een fijn overzicht over een gebied van 500 x 500 meter. Naast deze melding, is er in geval van een dreiging voor schade of letsel, de calamiteitenmelding. Ook deze melding dekt een gebied van 500 x 500 meter. Als laatste is er een ori├źntatieverzoek bij KLIC. Hierbij kun je alvast meer informatie krijgen over het gebied waar je over enige tijd mee aan de slag gaat. Dit gebied dekt 2500 x 2500 meter en deze melding blijft onbeperkt geldig.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.