Je hebt gesolliciteerd naar vacatures Amsterdam en je bent aangenomen. Gefeliciteerd! Je bent misschien erg nerveus op je eerste werkdag. Probeer toch te ontspannen, want je kan deze nieuwe kans succesvol aanpakken. Je moet een goede eerste indruk maken. Als je goed voorbereid bent, kan je je stress en angst op de eerste werkdag verminderen. Je krijgt misschien veel informatie van je manager, dus neem het rustig in je op. Sommige bedrijven kunnen je een introductie en training geven zodat je je gemakkelijker kunt aanpassen aan de bedrijfsomgeving. Gebruik deze gelegenheid om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt om je dagelijkse activiteiten uit te kunnen uitvoeren. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken je eerste werkdag bij een nieuw bedrijf:

Volg de dresscode

Je moet natuurlijk weten wat er van je wordt verwacht op het gebied van werkkleding. De meeste bedrijven hebben hun eigen dresscode voor werknemers. Zorg er dus voor dat je deze informatie vooraf bekijkt. Op die manier ga je niet gekleed in iets ongepasts en voel je je op kantoor niet ongemakkelijk of verlegen. Dit zal ook aantonen dat je voorbereid bent op de komende dag en dat je de baan echt wilt. Zorg ervoor dat je onderzoek doet of vraagt naar de dresscode. Als het bijvoorbeeld om een kantoor gaat, draag dan een overhemd met knoopjes, een pantalon en een stropdas. Als het een industriële omgeving is, draag dan een spijkerbroek en comfortabele schoenen omdat je waarschijnlijk lichamelijk werk zult doen. Hoe hoog je salaris ook is, je moet gepaste kleding dragen.

Kom liever te vroeg

De volgende tip is om vroeg te komen. Dit is erg belangrijk omdat het laat zien dat je verantwoordelijk bent en graag meteen aan het werk gaat. Het laat ook zien dat je om het bedrijf geeft en er voor hen wilt zijn. Kom dus indien mogelijk ten minste 15 minuten voor het begin van je dienst aan. Je kunt ook een half uur van tevoren komen.  Op deze manier kun je je rustig settelen en je nieuwe collega’s ontmoeten.

Wees klaar voor oriëntatie en training

De meeste bedrijven bieden op de eerste dag oriëntatie- en trainingssessies aan om werknemers te helpen snel en efficiënt in te werken. Waarschijnlijk volg je een training van HR of een ander afdelingshoofd. Dit gebeurt meestal kort na je eerste werkdag, dus bereid je goed voor. Bij een training hoort meestal veel papierwerk, dus neem een pen en een notitieboekje of tablet mee. Maak aantekeningen tijdens de bijeenkomst, zodat je er later naar kunt verwijzen als dat nodig is.

Begrijp je functieomschrijving

Voordat je bij het nieuwe bedrijf aan de slag gaat, moet je de functieomschrijving goed kennen. Je moet weten welke taken je gaat uitvoeren en welke kwalificaties daarvoor nodig zijn. Vervolgens kun je een actieplan opstellen waarmee je zo snel mogelijk aan de baan kunt wennen. Op deze manier kun je je mentaal en fysiek voorbereiden. Als je weet wat er van je verwacht wordt, maak je een goede eerste indruk op je werkgever en collega’s.

Over de auteur

Gerelateerde berichten