Uitzending mislukt – experiment geslaagd!

Spontaan bedenken dat je drie dagen lang live televisie gaat maken: een avontuur dat een groep enthousiaste Amersfoorters afgelopen weekend aanging. Paul van Heel vertelt op geheel eigen wijze hoe het hen verging en deelt zijn leerpunten:

“De derde editie van het locatie- en straatfestival Spoffin vonden wij een pracht van een gelegenheid om te experimenteren met live video en de mogelijkheden van AmersfoortBreed. Het idee: via een live videoverbinding met het Onze Lieve Vrouwekerkhof de generale repetitie van topattractie Delreves tonen tijdens Spoffin Amuses in De Flint. Met de ‘eventcaster’ van SBNA en overal in de stad breedband redelijk makkelijk te realiseren, dachten wij. De repetitie kon echter pas rond 23.00u beginnen; te laat voor vertoning tijdens Spoffin Amuses.

Aangezien de techniek en bemanning inmiddels grotendeels geregeld waren, besloten wij van de weeromstuit om de ambities wat op te schalen en drie dagen lang live televisie te gaan maken. Met krap een paar dagen voorbereidingstijd en veel mensen nog op vakantie of anderszins bezet, was dit wellicht een ‘mission impossible’, maar in ieder geval een leerzaam en leuk experiment.

Een rondje bellen resulteerde in veel enthousiasme en al snel kon een basisteam worden samengesteld. Met de mobiele regietafel van SBNA, drie HD-camera’s en de remote controlled dome camera konden de voorstellingen worden vastgelegd. Met drie losse camera’s konden de andere voorstellingen in de stad worden opgenomen. Het Kapelhuis diende als montageruimte en afgiftepunt voor de apparatuur. Tibbe van 3Dlight, Abdoullah van DagjeMaken, Laurens van Per ExpressieTV en Paul van heelHELDER vormden de vaste kern, aangevuld met aanlopende vrijwilligers. Marcoen nam de interviews voor zijn rekening.

Drie dagen televisie maken vanaf locatie; het is sneller gezegd dan gedaan. In principe heeft Amersfoort de infrastructuur voor dergelijke activiteiten: overal in de stad breedband, een ijzersterk videoplatform compleet met uitzendstraat en de mogelijkheid het signaal door te sturen naar TV, mobiel, internet of glasvezelnet. En – ook niet geheel onbelangrijk – mensen die niet alleen hun schouders er onder zetten, maar ook beschikken over technisch en creatief vernuft. Toch blijkt dat in de praktijk nog niet voldoende. Televisie maken vanaf locatie, met meerdere camera’s en teams vraagt om een naadloze afstemming van techniek, mensen en middelen. Draaiboeken en scripts zijn zeker bij een groots festival als Spoffin met meer dan 200 voorstellingen noodzakelijk. En daar liep SpoffinTV op vast.

Enkele bevindingen van het afgelopen weekend:

  • HD/SD video: aan de eventcaster hadden we drie HD-camera’s (16×9) aangesloten. De eventcaster zet dit signaal echter om naar SD-formaat (4×3), wat de beelden enigszins vervormt.
  • Streaming: de eventcaster streamt standaard naar het videoplatform van AmersfoortBreed. Dit weekend was echter net onderhoud aan het platform gepland, waardoor uitzending überhaupt niet mogelijk was. Streamen via een andere service bleek vooralsnog niet mogelijk. Nadat we de regieset hadden omgebouwd en aangesloten op een Mac kon via Ustream worden uitgezonden. Helaas sneuvelde na vijf minuten de ethernetkabel. Inmiddels na zessen kon er ook geen andere, 85-meterlange kabel, geregeld worden.
  • Licht: opnames overdag zijn vaak geen probleem. In de avonduren, wanneer de voorstellingen worden uitgelicht, speelt belichting echter een grote rol. Het theaterlicht is veelal onvoldoende voor goede opnames. Veel van de avondopnames zijn dan ook onderbelicht. Door met lichtgevoelige HD-spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon te filmen, hebben we toch nog mooie opnames kunnen maken.
  • Weersomstandigheden: bij vlagen kwam de regen met bakken uit de hemel. Apparatuur en vocht is geen al te beste combinatie. Hoewel we het de eerste dag nog met paraplu’s hebben kunnen redden, hebben we zaterdag en zondag de opnames vanwege het weer moeten beperken.
  • Bemanning: met 3/5 man een compleet festival willen coveren is gekke werk.

Uitzending mislukt – experiment geslaagd.
Kortom: SpoffinTV is niet helemaal uit de verf gekomen. Desondanks was het een fantastisch festival, hebben we mooie opnames kunnen maken en veel geleerd. Tijdens Arte Ganza gaan we het gewoon weer proberen.”