Televisiekijkers, opgelet: HbbTV of een Samsung app?

U kent het misschien wel: u zit televisie te kijken en er verschijnt een rode knop in beeld. Dan kunt u met uw afstandsbediening meer informatie oproepen. De manier waarop die informatie beschikbaar is, is een technisch verhaal. Juist omdat u weet hoe het is om televisie te kijken, vragen wij u om even met ons mee te denken.

In Amersfoort zijn we bezig met Erfgoed TV. Hiermee kan er extra informatie beschikbaar komen bij de programma’s van de lokale zenders, zoals HooglanderveenTV. Deze informatie komt van Archief Eemland en is op deze nieuwe manier beschikbaar voor iedereen, via de televisie. U kunt hiermee naar mooie programma’s kijken en uw eigen filmpjes maken met het materiaal van Archief Eemland. Tenminste, dat is de bedoeling. Op dit moment staan we voor een belangrijke keuze in het traject en u kunt ons helpen.

De vraag is: hoe brengen we Erfgoed TV naar de TV? Doen we dat met HBBTV of met een SmartTV app? Het kan immers niet met de ‘gewone’ televisie; het is geen omroep of zender. Het is een manier om zelf te kiezen wat je wilt zien uit het materiaal van Archief Eemland; dat vraagt dus om een andere technische aanpak dan gewoon een televisiezender aanbieden.

Optie 1: HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV)
Wat is het? Dit is een systeem waarmee omroepen extra informatie, content en interactieve toepassingen kunnen leveren via het televisiekanaal, zoals een televisiegids, statistieken bij een sportwedstrijd of uitzending gemist. Eigenlijk is HbbTV een soort website die je op je televisie kunt zien en kunt bedienen met je afstandsbediening.
Voordelen? Het is een open systeem is, dat Nederlandse omroepen meer en meer opnemen in hun manier van werken.
Nadelen? Het staat in Nederland nog in de kinderschoenen. De meeste kabelaanbieders geven het signaal nog niet door. Bovendien heeft nog lang niet iedereen de juiste televisie hiervoor. Vrijwel elke nieuwe televisie kan HbbTV aan.

Optie 2: SmartTV app
Wat is het? Een programma op een smart tv. Een smart tv is een moderne televisie die verbinding met internet kan maken. Het is eigenlijk een kruising tussen een computer en een televisie. Veel nieuwe televisies zijn een smart tv.
Voordelen? Op dit moment kunnen we hiermee waarschijnlijk meer mensen bereiken.
Nadelen? Er is geen standaard systeem. Als we hiervoor kiezen, dan moeten we voor elk televisiemerk een aparte applicatie bouwen en onderhouden.

Graag krijgen wij antwoord op de volgende vragen:
Vindt u dat wij moeten kiezen voor HBB TV of voor een SmartTV app?
Heeft u zelf een connected tv?
Wat voor televisietoestel heeft u? Denk aan merk, HD of niet?
Kijkt u veel uitzendinggemist en/of video on demand?
Neemt u programma’s op?
Kijkt u dvd’s?

U kunt uw reactie mailen aan jennifer.feaster@amersfoortbreed.nl of hieronder uw reactie plaatsen.

Bij voorbaat dank voor het meedenken!

Wilt u meer lezen? Dit zijn interessante links:
http://www.hbbtv.org/
http://help.publiekeomroep.nl/faqs/wat-is-hbbtv