Lokale mediahub maakt televisieprogrammering eenvoudig

AmersfoortBreed heeft gisteravond de eerste lokale ‘mediahub’ van Nederland gelanceerd. Met het nieuwe platform AmersfoortBreedTV kan iedereen content, zoals filmpjes en foto’s, aanbieden en verspreiden via verschillende media variërend van een TV-kanaal, sociale media tot de smartphone. Daarnaast is het mogelijk via de mediahub digitale content uit te wisselen met anderen.

Wijk- en themakanalen
Voor redacties van wijk- en dorpszenders wordt het programmeren van hun eigen TV-kanaal en het vullen van hun website zeer eenvoudig. De redactie van LeusdenTV is de eerste die hiermee werkt. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid om content op specifieke thema’s bij elkaar te brengen en te verspreiden. Zo is recent het kanaal Cultuur033 van start gegaan. Dit kanaal brengt actueel cultuurnieuws bij elkaar. Jouko Huismans van AmersfoortBreed: ”Nog nooit is het verspreiden en delen van content via zoveel verschillende kanalen zo makkelijk geweest. Het is zeer gebruiksvriendelijk. Belangrijk voordeel is dat hiermee heel veel drempels wegvallen om nieuwe lokale media-innovaties te realiseren. Dit in combinatie met de supersnelle breedbandnetwerken in de regio Amersfoort is fantastisch. Hyperlokale media heeft de toekomst en zeker in deze regio!”

Innovatie van onderop
Tim Hanssen is de bedenker en één van de drijvende krachten achter het platform. Hanssen: “Lokale media en lokale omroepen zijn mijn passie. Ik heb mij aangesloten bij de Stichting Bewoners Netwerken Amersfoort omdat zij met heel veel gave dingen bezig waren op het glasvezelnetwerk. Toen liet ik AmersfoortBreed zien wat ik ontwikkeld had en begon het balletje te rollen. Sinds kort zijn wij DoelgroepTV gestart om dit professioneel aan te pakken”. Jouko Huismans: “Het mooie is bovendien dat dit platform ontstaan is vanuit de samenwerking met de Stichting Bewoners Netwerken Amersfoort. Pure innovatie van onderop, vanuit de gebruikers zelf en bovendien zeer professioneel opgezet.”

Platform voor de hele stad
Het is de ambitie van de gemeente Amersfoort om dit platform via AmersfoortBreed open te stellen voor alle bewoners, instellingen en bedrijven in de regio Amersfoort. Diverse organisatie hebben al belangstelling getoond. Sebastiaan van ´t Erve, wethouder Amersfoort 2.0: “Dan wordt het echt een lokale ‘mediahub’. Iedereen kan meedoen; ook bewoners, bedrijven, instellingen en de lokale omroep kunnen content plaatsen. Dat is gratis. Als je een zender of een nieuwssite begint, neem je een ‘abonnement’ en dan stel je met een paar eenvoudige handelingen je eigen programmering samen.”

AmersfoortBreed
Gemeente Amersfoort investeert, dankzij de steun van de Europese Commissie en de Provincie Utrecht, met het project AmersfoortBreed in de ontwikkeling van innovatieve breedbanddiensten. De gemeente werkt samen met zestien maatschappelijke partners op het gebied van zorg, welzijn, cultuur, onderwijs, lokale media en sport. Meer informatie is te vinden op www.amersfoortbreed.nl.