Hoe is het met LeusdenTV?

Het was nog niet zo eenvoudig om LeusdenTV op te zetten. Gouke van der Meulen van Stichting GLAS vertelt: “We wilden graag de jeugd mobiliseren, met hulp van jeugdcentrum de IJsbreker. Uiteindelijk schrokken de jongeren die mee wilden doen, toch terug. Het kost natuurlijk veel tijd en die moet je wel hebben, naast school of studie. Ook een aantal professionals had belangstelling, maar die haakten af toen bleek dat het echt vrijwilligerswerk moest zijn.” Kortom: het begin was moeizaam. Toch is het gelukt, want LeusdenTV draait sinds enkele maanden op www.leusdentv.nl.

“We hebben nu een harde redactiekern van ongeveer zes mensen en daaromheen nog een flinke groep mensen om filmpjes te maken. Dat zijn vooral leden van de videoclub CineLeusden. Per week hebben we ongeveer zes nieuwe filmpjes.” De samenwerking met CineLeusden is van groot belang voor de zender. Theo de Gier, hoofdredacteur en lid van CineLeusden: “Wij maken al jaren filmpjes. Als hobby, maar wel met goede spullen. De meesten hebben een cursus gevolgd, dus je krijgt echt goede items. En kijk, als je filmpjes maakt, dan wil je dat mensen dat zien. Daar doe je het voor. Op deze manier kan dat: wij maken filmpjes over wat er allemaal gebeurt in Leusden en iedereen kan het zien via LeusdenTV.”

Proefkonijn
LeusdenTV is de eerste zender die werkt met het nieuwe platform van AmersfoortBreedTV. “Wij zijn het proefkonijn,” zegt Van der Meulen, “Dat heeft als nadeel dat wij tegen de kinderziektes aanlopen.” De Gier: “Dat klopt. Nog niet alle features doen het. Maar het is wel heel gemakkelijk om mee te werken; het is gebruiksvriendelijk en je kunt er altijd en overal bij, als je maar internet hebt.”

Televisiekanaal
Natuurlijk wil LeusdenTV een echt televisiekanaal. De Gier: “We houden het nu nog wel een beetje klein: wel reportages, maar nog geen diepte-interviews. Als we echt op televisie zitten, dan willen we dingen verder uitdiepen.” Van der Meulen: “Ik denk dat bepaalde dingen eenvoudiger worden als we echt op televisie te ontvangen zijn. Dan wordt het ook voor sponsors interessanter en gaat het nog meer leven.” De Gier: “Overigens hoeven we niet per se geld. Sponsoring met benodigde diensten is vaak veel fijner.”

Levendig
Aan Leusden ligt het niet: “Het barst hier van de initiatieven,” zeggen De Gier en Van der Meulen. Zij zien een belangrijke rol voor de zender: het versterken van het Leusdense ‘wij-gevoel’. De beide heren zijn trots op de prijs die zij wonnen op de verenigingendag op 21 april: “Dat was op de Hamershof. Dan staan daar alle verenigingen om zich te presenteren. Wij stonden er zelf ook en maakten een hele serie kleine interviews met mensen van andere verenigingen. Daar kregen we de prijs voor; iedereen vond het zo leuk!”

Mensen die het leuk vinden om filmpjes te maken of interviews af te nemen, kunnen contact opnemen via redactie@leusdentv.nl, want er is nog ruimte voor nieuwe vrijwilligers.