Glasvezelnetwerk in Amersfoort platform voor diensteninnovatie

Reggefiber creëert op het lokale glasvezelnetwerk in Amersfoort een platform om de ontwikkeling van innovatieve breedbanddiensten te stimuleren. Het bedrijf is hiermee de eerste glasvezelaanbieder in Europa die faciliteiten beschikbaar stelt  om diensten te ontwikkelen die de volle bandbreedte van glasvezel nodig hebben en volledig afgezonderd zijn van het publieke internet. Hierover is op vrijdag 4 november een overeenkomst ondertekend door Reggefiber en de gemeente Amersfoort.

De wijze waarop het glasvezelnetwerk beschikbaar wordt gesteld is uniek. Dienstaanbieders en eindgebruikers kunnen eigen virtuele netwerken krijgen op het glasvezelnetwerk. Deze netwerken zijn zéér veilig en betrouwbaar, omdat zij worden opgezet als een rechtstreekse verbinding tussen dienstverlener en eindgebruiker.

Het platform maakt de ontwikkeling van allerlei innovatieve breedbanddiensten mogelijk. Basisscholen kunnen experts op afstand in HD-kwaliteit op het digitale schoolbord krijgen. De muziekschool kan zorgen voor online muziekles ondersteund met perfect beeld en geluid voor cursisten. Ook zijn diverse zakelijke toepassingen mogelijk, zoals het combineren van wonen en werken door het nieuwe werken in de cloud en beveiligingsdiensten. Bovendien biedt het creatieve ondernemers ongekende nieuwe mogelijkheden om in netwerken samen te werken. Tot slot is het platform zeer geschikt voor het ontwikkelen van zorg-op-afstand en andere digitale zorgdiensten waarbij kwaliteit, veiligheid en beschikbaarheid belangrijk zijn.

Reggefiber stelt ook basisfaciliteiten, zoals televisieapplicaties beschikbaar via haar dochter Glashart Media. Zo kan iedereen eenvoudig zijn eigen televisiekanaal starten vanuit iedere locatie met een glasvezelaansluiting. Bijvoorbeeld als WijkTV nieuwskanaal of als themakanaal, zoals KerkTV of SeniorenTV. Lokale dienstenaanbieder krijgen hierdoor laagdrempelig toegang tot eindgebruikers.

Jan Griffioen, regiomanager Reggefiber stelt dat hiermee de potentie van glasvezel nog beter benut gaat worden: ‘Glasvezel maakt het verschil dankzij zéér hoogwaardige breedbanddiensten. Naast de triple play diensten verwachten wij een breed spectrum van breedbanddiensten op het gebied zorg, onderwijs, sport en cultuur.’

Sebastiaan van ´t Erve, wethouder Amersfoort 2.0, is blij met deze overeenkomst: ‘Vroeger bestond de digitale snelweg van glasvezel uit drie rijstroken, 1 voor telefonie, 1 voor tv en 1 voor internet. Met deze afspraken kan iedereen zijn eigen rijstrook op de digitale snelweg openen. Op glasvezel is daar ruimte genoeg voor. Dat is echt nieuw en geeft ruimte aan innovatie vanuit bewoners en bedrijven. Daar is volop behoefte aan in Amersfoort en er is door de Stichting Bewoners Netwerken Amersfoort, hard voor geknokt om dit voor elkaar te krijgen. Met deze eigen rijstrook kunnen initiatieven zoals WijkTV, online muziekles en Zorgen op afstand heel eenvoudig en in topkwaliteit geleverd worden”.

‘Wij zijn zeer verheugd dat het platform nu beschikbaar is’ aldus Ton Jansen, voorzitter van de landelijke Koepel Stichting Bewoners Netwerken. ‘Wij weten als koepel goed welke behoefte er is bij de bewonersinitiatieven naar innovatieve diensten op het glasvezelnetwerk. Informeel kregen wij veel voor elkaar maar nu kunnen bewonersinitiatieven echt doorpakken met innovatieve breedbanddiensten’.

Verschillende media pakten het bericht op, waaronder: