Geen NOS-je spelen

HooglandTV doet oproep aan sportverenigingen

In een serie korte artikelen richten we de aandacht op de lokale zenders die dankzij glasvezel in de lucht zijn. In aflevering 1: Hoogland TV

HooglandTV is een populaire dorpszender. Met groot nieuws: KPN heeft de zender opgenomen in hun zenderaanbod. Hoe staat het ervoor? En hoe zit dat nou precies met de KPN? We spraken Frans Krijbolder.

“Vanaf het begin is het een heel leuk traject met enthousiaste vrijwilligers. We hebben een aantal geweldig leuke programma’s. Het absolute hoogtepunt is natuurlijk de carnavalsoptocht dit jaar, met professioneel camera- en productiewerk. Dat kon dankzij KPN. Daarnaast hebben we een aantal vaste rubrieken, zoals ‘Op de Markt’ en ‘Help, mijn man is Hooglander’: persoonlijk, dorps en grappig ook. We willen graag meer doen dan een agenda en nieuws; we proberen zelf creatieve uitzendingen te maken. Zo maken we ook impressies van repetities van toneel- of muziekuitvoeringen.”

Gewoon een dorpszender
“Er is geen vaste programmering met elke dag of elke week op vaste tijdstippen hetzelfde programma. Dat kan helemaal niet; dat kost veel te veel geld. Ik wil het ook niet, eerlijk gezegd. We willen geen ‘televisietje’ spelen. We zijn geen NOS of RTV-Utrecht, maar gewoon een dorpszender. Je doet het met wat je hebt en dat is prima. Als iemand zegt: ‘Ik wil iets maken daar en daar over,’ dan zeg ik: ‘Vooral doen! Ga je gang!’ We kunnen wel van alles verzinnen wat we willen, maar het gaat er juist om dat mensen zelf leuke dingen maken en dát zend je uit. Zo werkt HooglandTV, wat mij betreft.”

Geld en tijd
“Er is geen budget. We willen wat advertenties verkopen om de vaste onkosten te kunnen betalen. Naarmate het aantal glasvezelaansluitingen groeit, wordt de zender aantrekkelijker voor adverteerders. Ik ben daar wel optimistisch over, al gaat het nu nog wat moeizaam. Doordat we volledig draaien op vrjwilligers, zijn de kosten gelukkig laag. Het is wel erg belangrijk dat we als vrijwilligers enthousiast blijven. Als het kan, moet je vrijwilligers een beetje verwennen. Ondersteuning is ook belangrijk, elkaar helpen. Het is allemaal erg arbeidsintensief: het filmen zelf gaat nog wel, maar monteren is tijdrovend. Maar als iemand een goed idee heeft, probeer ik vooral samen te kijken naar mogelijkheden om het idee werkelijkheid te laten worden.”

Uniek experiment van KPN
Sinds dit voorjaar zendt KPN de zender uit, in de postcodegerelateerde progammering. “Dat is uniek. Wij zijn de proeftuin voor KPN. Zij wilden hun technische know how op dit gebied hier graag uitproberen en via de SBNA kwamen ze bij ons terecht. Geweldig, natuurlijk! Het is heel bijzonder: iedereen in postcode 3828 kan HooglandTV ontvangen via KPN. Bovendien kregen we wat budget voor het maken van programma’s, wat we gebruikt hebben voor de uitzending van de carnavalsoptocht. In ruil daarvoor hebben we meegewerkt aan de promotie voor glasvezel van KPN. Met succes.”

Meer sport op TV
Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn bij HooglandTV? “Ik vind dat we er te weinig sport in hebben,” vertelt Krijbolder, “Eigenlijk helemaal geen sport. Er komt wel eens een berichtje binnen, maar geen filmverslagjes. Dat is jammer. Ik weet zeker dat er altijd fanatieke supporters langs de lijnen staan die met een videocamera de mooie momenten vastleggen. Die videomomenten willen wij ook graag hebben! Graag doe ik daarom een oproep aan sportverenigingen of zij willen kijken of ze mensen in hun ledenbestand hebben die het leuk zouden vinden videoverslagen van wedstrijden en sportevenemenen te maken voor HooglandTV. Als we dat ook nog voor elkaar krijgen, dan ben ik helemaal tevreden.”