Open glasvezelnetwerk: hoe doe je dat?

Amersfoort is goed op weg met het gebruik van breedband. Bijzonder is de openheid van het glasvezelnetwerk, die mogelijk is dankzij goede afspraken tussen gemeente en leverancier. Inspirerende voorbeelden en interessante achtergronden: dat namen de bezoekers aan de Expertmeeting Fiber to the Home van 26 januari mee naar huis.

Op 4 november 2011 sloten de Gemeente Amersfoort en Reggefiber een overeenkomst over de openheid van het netwerk. Deze unieke overeenkomst maakt mogelijk dat iedereen kan beschikken over de faciliteiten die nodig zijn voor het realiseren van breedbanddiensten. Dienstaanbieders en eindgebruikers kunnen eigen virtuele netwerken krijgen op het glasvezelnetwerk. Deze netwerken zijn zeer veilig en betrouwbaar, omdat zij een rechtstreekse verbinding zijn, tussen dienstverlener en eindgebruiker.

De bijeenkomst op 26 januari was een toelichting op deze overeenkomst aan de leden van Stedenlink. Andere steden, zoals Tilburg, Deventer en Helmond zijn erg geïnteresseerd en willen het ook op deze manier doen. Op 26 januari kregen zij alle ins en outs te horen zodat ze er zelf ook mee aan de slag kunnen.

De bijeenkomst ging over vragen als:
– wat moet ik dan afspreken?
– hoe definieer je openheid?
– wat kun je er allemaal mee?
– wat kost zoiets?
– hoe werkt dat dan?

In onderstaande presentaties vindt u antwoorden op deze vragen. Wilt u meer weten, neem dan contact op met Jouko Huismans via jouko.huismans@amersfoortbreed.nl.

Breedband internet; wat doen we ermee in Amersfoort? Presentatie Jouko Huismans, projectleider AmersfoortBreed >>
Over de afspraken tussen de gemeente Amersfoort en Reggefiber. Presentatie JanWillemVeldhuis van Reggefiber >>
WijkTV: dat is leuk! Presentatie Mark Brenninkmeijer van SBNA >>

Meer over de overeenkomst van 4 november >>